skip to Main Content

8 tips voor een duurzame boodschappenmand

De ijsbergen smelten nu veel sneller en de ozonlaag wordt ook steeds dunner. Dat betekent dat de mens op een hele andere manier moet omgaan met het leven en de aarde. Dat zal moeten kunnen wanneer de mens duurzaam boodschappen gaat halen. Als een ieder dat doet kunnen wij nog een mooie toekomst hebben voor de volgende generaties. Hier zijn er tips om een duurzame boodschappenmand te hebben.

Duurzaam betekent ook dat het op lang termijn geen negatief effect zal moeten hebben op het milieu. Door daarop te letten kan er een verandering ontstaan met mooie gevolgen voor mens en milieu.

8 tips voor een duurzaam boodschappenmand vindt jij hieronder:

1. Seizoen

Bepaalde vruchten, vis soorten en vlees soorten zijn seizoen gebonden. Koop dat wat in het seizoen is. Het is ook mogelijk om op te slaan zodat jij toch iets zou kunnen nuttigen wat niet in het seizoen is. De smaak zal natuurlijk een beetje verschillen en het voorwerk van snijden en schoonmaken gaat eerst moeten gebeuren. Bij de groenteboer is er ook een kalenderjaar. Daar kun jij zien welke groente soorten in welk tijd van het jaar het meest voorkomt.

2. Verpakking materiaal.

Door jouw eigen herbruikbare boodschappentas mee te nemen kan jij minder plastic zakken of papieren zakken gebruiken. Dat neemt met zich mee dat er minder bomen worden omgehakt en er minder plastic wordt verbrand. Kies ook bewust voor economisch verpakte goederen uit de winkels.

3. Duurzaamheidskeurmerken.

Er is een keuringscommissie die de duurzaamheid controleert. De waarde daarvan wordt aangegeven door middel van sterren. Ergens op de verpakking komt die voor. Op zo een manier weet jij hoe duurzaam zo en product is.

4. Uiterlijk

Heel vaak wordt groente of fruit weggegooid omdat het er niet zo fijn of gaaf uitzien. Die wordt vaak genoeg ook voor een betere prijs verkocht. Jij kunt er ook voor kiezen om die soorten te pakken uit de rekken omdat zij anders worden weggegooid. De smaak en voedingswaarde verschilt niet met de gave vruchten.

5. Verspillen

Probeer zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Ga goed na hoeveel jij eet per keer samen met het gezin en kook zo precies mogelijk. Op zo een manier voorkom jij dat jij eten weggooit. Jij kunt ook nagaan hoe jij bepaalde voeding soorten het best zou kunnen invriezen.

6. Vegetarisch

Door een paar keer in de maand vegetarisch te eten draag jij bij aan een betere gezondheid voor jezelf. Omdat jij meer vezels binnen krijgt met meer voedingstoffen dan verkregen zou worden uit vlees. Het is dus gezonder voor jouw lichaam.

7. Lokaal

Door lokaal te kopen maak jij indirect minder gebruik van transport voor het vervoeren van de goederen. Het betekent ook dat de groenten meestal een hogere voedingswaarde hebben. Bij het transporteren komen er meer zaken bij kijken zoals het invriezen bijvoorbeeld. Ook kan jij hiermee bijdragen dat er minder uitlaatgas productie is.

8. Biologisch

Het is raadzaam om biologische producten te nuttigen. Die hebben minder of geen chemische stoffen. Hoe weet jij of iets biologisch is? Op de verpakking is er een keurmerk waar jij dat zou kunne herkennen.

Met deze tips kunnen wij niet alleen een beter toekomst hebben voor de volgende generatie maar we kunnen ook een gezonder leefstijl krijgen. De lucht raakt niet zo vervuild en we kunnen meer genieten van de natuur. Door ook te letten op de manier hoe spullen worden verwerkt kunne wij een keus maken op het gebied van duurzaamheid boodschappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×Close search
Search