skip to Main Content

Hoe leef ik duurzamer

Duurzaam leven is inmiddels een heuse trend geworden. Zodra ik een social media-platform bezoek, word ik overspoeld met tips om mijn leven te beteren door duurzamer te leven. Ik begrijp het, aangezien het huidige klimaatprobleem inderdaad erg problematisch is. En bovendien, hoe moeilijk is het om iets duurzamer te leven?

Ik heb enkele tips opgezocht om duurzamer te leven. Ik werd eigenlijk positief verrast: duurzaam leven is niet zo moeilijk! Hierbij geldt: iedere kleine stap maakt een verschil. Ook het water opvangen om vervolgens de planten mee te bewateren. Kortom: ook jij kunt duurzamer leven! Hieronder heb ik enkele tips op een rij gezet die toepasbaar zijn. Op naar een duurzaam leven!

Koop minder

Voor vrouwen zal deze tip misschien iets lastiger zijn, maar heb je die paar schoenen écht nodig? Als je denkt aan het productieproces van de schoenen en de hoeveelheid CO2 die is vrijgekomen gedurende dat proces, zul jij (hopelijk) iets langer twijfelen. Door soms dat ene shirtje te laten hangen en die mooie jas niet te kopen, kun jij jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Niet alles in jouw winkelmandje is nodig!

Recycle

Hoe meer we recyclen, hoe minder afval er zal zijn. Afval is namelijk erg schadelijk voor de natuur. Het afval wordt bijvoorbeeld nog regelmatig in de natuur gegooid. Daarnaast zorgt het vernietigen van afval ook voor een behoorlijke uitstoot CO2… Kortom: recyclen is goed! Je kunt bijvoorbeeld jouw oude kleding aan jouw zusje, nichtje of vriendin overhandigen. Zo krijgen de kleren een tweede leven en zal het niet als afval in de prullenbak verdwijnen.

Isolatie

Hoe meer en beter je isoleert, hoe minder jij hoeft te stoken. Dit is niet enkel fijn voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Het produceren van gas is immers niet goed voor het milieu.

Maar hoe isoleer jij jouw woning beter? Kies voor dubbel – of zelfs triple – glas. Hierdoor zal er minder warmte verloren gaan via de ramen en zal jouw woning langer warm blijven. Zo zul jij minder snel de neiging hebben om de verwarming nog een graad hoger te zetten.

Dit geldt overigens ook voor kozijnen. Nieuwe kozijnen kopen kan een behoorlijk verschil maken. De nieuwe kozijnen zijn kwalitatief, waardoor de onderdelen beter in staat zijn om de warmte buiten te houden. Hoe ouder de kozijnen worden, hoe minder goed zij deze functie kunnen uitvoeren. Kortom: tijd voor nieuwe kozijnen, zodat jij minder snel naar de verwarming hoeft te lopen!

×Close search
Search